try this if you want to relax

Sinds enige tijd vertoeven wij in de schaduw van het majestueuze Gent (je zal snel doorhebben dat we hier zitten met een Gentenaar in hart en nieren + een West-Vlaamse uitwijkeling). Eke is klein, gezellig, rustig… EN in het bezit van een culinaire parel: JAN VERHELST.

Laatst gingen we voor de verjaardag van de mama (een echte Gentse; zie foto boven) voor een tweede keer naar restaurant Jan Verhelst. Tamelijk uitgelaten, in feeststemming EN te voet (het is praktisch in onze achtertuin) kwamen we aan. Na een warm ontvangst van Mevrouw Verhelst, gingen we aan tafel.

Deze dame is trouwens van dienst als sommelier en voorzag het menu van enkele topwijnen, passend en aangenaam.

Signature starter van de chef, altijd op het menu en nooit zonder, is de gillardeau oester met kalamansi. Perfect gekruid, kwalitatieve ingrediënten en de frisse verrassing van kalamansi zetten de smaakpapillen klaar voor het komende menu.

Vervolgens werd het enkel maar beter. Zeebaars, griet en heilbot passeerden de revue, lekker en perfect in balans, gevolgd door een overheerlijk en overdadige foie, afgewerkt met knolselder, matcha en granny smith.

Alvorens we ons overgaven aan het zoete, wandelde er nog een rundswang over ons bord en vloog er een grouse voorbij Hier ook: gewoon genieten. Het dessert was rocky road: witte chocolade, amandel en meringue.

Hierna kan je gewoon achterover leunen en genieten van de smaken die achterblijven in geheugen en mond.

Chef Jan gaf ons een snel gesneden antwoord op de vijf vragen.


Jan Verhelst
Stationsstraat 33
9810 Eke
www.janverhelst.be