try this for thé best food, thé best vibe, just thé best in Ghent

Nog steeds met blooskaakjes aan het bekomen, lichtjes afgekoeld, maar de extase blijft wel hangen.

Mannen met baarden, tattoos, doordringende ogen en een ferme portie ervaring! Klinkt een beetje als een ‘foute’ fantasie, maar het beste ménage à trois (culinair gezien) kan men vinden in Bar Bask.

Na een desastreus jaar voor de horeca, ups en downs, is er eindelijk beterschap, meer hoop dan vroeger en voortzichten, kansen en creatievelingen die samen ervoor gaan! Zo’n toppers vind je hier bij Bar Bask.

Oud bekende (en onze eigen stoere Gentse motor) Gilles Bogaert is samen met Sam D’Huyvetter en Jordin Michiels niet bij de pakken blijven zitten en die gasten zijn er enorm voor gegaan. Aan de rand van centrum gent, in een oud tankstation (en voor de oude Gentenaar een gekende smeerput) kan je sinds een dikke maand je culinair laten verwennen en genieten van lekkere grill- en tapasgerechten met Baskische invloeden.

De mannen zijn niet aan hun proefstuk toe. Sam heeft reeds een restaurant (Kitchen Stories) en heeft een hand in het gekende Gentse Pankhuis. Gilles en Jordi hebben enorme successen gehad met Taxi’s en Upper.

Vandaag staat het ultieme trio (laten we even wegdromen) zowel vooraan als achteraan in Bar Bask, ze zijn dus heel flexibel en kunnen meerdere posities aan (love it…). Maar goed, ik ga eerlijk zijn, wij hebben afgeteld naar deze opening. En ze stelden niet teleur.

Verwelkomen deed Sam met een ware umami-bouillon-bisque. Letterlijke uitleg: te zoutig, te pikant, gewoon té. Kleine tasje, heerlijke smaakbom. Eentje om alles goed open te zetten, en dat deed het ook! Heerlijk.

De kaart is megawijs. Nadruk ligt op de Zuiderse pintxos, hapjes, je neemt wat je wilt, zoveel je wilt. Wij gingen van start met de dé klassieker (olijf, groene peper, ansjovis), spicy geitenkaas taco, toast sardine, een varkenskroket (deze laatste drie zie je op de hoofdafbeelding).

Wij hebben ook een zwakte voor een goed vleeseke, een bordje morcia ibérico bellota mocht echt niet ontbreken.

Tweede luik van de kaart: Par compartir. De voorgerechten, alleen te genieten of to share (te zien hoe hongerig, gulzig of romantisch je ingesteldheid bent…wij waren in een romantische bui btw).

Heerlijke langoustines, prachtige carabineiro en de ondergewaardeerde mergpijp.

En dé favoriet, een herinnering die Gilles meebracht naar Bar Bask: Kokotxas (keeltjes van de vis) overheerlijk malse lekkernij, uiteraard moesten we dit hebben). Ik heb een foto, maar sorry, hiervoor moet je zelf maar langsgaan, nèh!

Middendoor namen we nog een stuk Lotte, omwikkeld in 9 kruiden die nadien gebruikt werden om een béarnaise smaakbom te maken. Dit met de smeuïgste puree ooit en *kuch* ja nog een overheerlijk stuk txuleta.

Kijk mensen, ik denk dat wij er sneller terug gaan zijn dan we zelf denken. Als iemand me zou vragen, waar in Gent te gaan eten? Bar Bask staat direct bij de toppers…

Bar Bask, merci voor de topavond! Tot snel.