try this, you’ll buy a barrel of it

Er was eens… een stokerij. Liggend tussen de romantische Vlaamse velden. Ooit begonnen als een boerderij maar ondertussen een baken van verlichting onder ons: fijnproevers van al wat goed is.

Maak kennis met de graanstokerij bij uitstek, wie deze niet kent leeft denk ik onder een steen, onze opkikker na een lange dag: Filliers.

Gracias aan Diamonds & Pearls Communication, want wij maakten iets unieks mee in de bakermat van de genever te te Deinze.

Wij waren uitverkozen tot het bezichtigen, bewonderen en opsnuiven van de historiek in de verzegelde opslagplaats. Want begrijp het volgende goed. Het opslaan in tonnen, wat het zo kendet echt echt maakt, gebeurt onder alziend oog van het FOD dat over accijnzen waakt. En met een goede rede. Hoofdstoker van dienst Filip vertelde ons over het befaamde part des anges.

Het Engelenstuk, welke verwijst naar het stuk alcohol dat letterlijk in het niets opgaat. Nuja niets…als je deze gewijde, heilige kamer binnenkomt kan je, zacht uitgedrukt, nog wel goed genieten van dit deeltje alcohol om op te snuiven… Overnachten in dit magazijn zou leuk zijn…heeeeel leuk… maar de volgende ochtend zouden de gevolgen zichtbaar zijn.

Nu waarom deze korte les. Accijnzen zijn belastbaar per hoeveelheid alcohol. Begrijpelijk dat Filliers dan ook kiest voor een herbalans per vat om dan de ware inhoud in beeld te brengen… anders zou dit iedere keer een pijnlijke affaire zijn.

…Filip gaf tussen de lijnen toe dat hij de meetdag, de accijnzendag, binnensmonds een minder rooskleurige benaming geeft…

Wat stond er in de kijker en wouden wij aan onze lippen zetten: Filliers Barel Aged Genever. Gerijpt op vaten van Amerikaans eikenhout waardoor de smaak milder maar meer gerijpt is. De flessen ondergingen een ware metamorfose. En ze zijn echt…prachtig!

Maar goed, na de theorieles, keken we natuurlijk uit naar de praktijkles… Allé, als ik voor ons spreek toch… Enja komaan, we willen allemaal toch geen uitdrogingsverschijnselen ervaren, niet?

Een goede lesgever zorgt uiteraard voor een excursie..ofja klasuitstap. En zo kwamen wij in iedere uithoek van het productieproces terecht. <van de originele Filliers-gebouwen, tot de annex op annex op annex.

Na de theorie, de praktijklessen…het examen… Nu, voor ons foodblfoggers betekent dit aanschuiven aan deze prachtige tafel (zie hierboven) en proeven van de food-paring met Filliers Barrel Aged Genever. We aten en dronken alles op en ware hiermee geslaagd met grote onderscheiding.

Alle grapjes terzijde, want we hebben er tonnen (snapje… tonnen…barrels) kunnen we wel zeggen dat wij vanaf nu dit pittig drankje een plaats gaan geven in onze etentjes. En terecht! Met een passend gerecht komt de smaak meer dan ten volle tot zijn recht.

En zo, met een nieuw opgedaan kennis, en een gesmeerde keel, lieten we Filliers achter ons. Thank you Filliers, you were lovely.