Heerlijk als als mensen passie en keuken delen. Maak kennis met Tom en Wendy, en hun Brasserie Juste die smaak tot hun recht laat komen.

De naam Juste kwam naar aanleiding van hun visie op eten: eerlijke smaken, eerlijke gerecht met respect voor hun oorsprong. Niet moeilijk ook aangezien Tom zijn grootouders een boerderij hadden. Het kwam altijd puur tot op zn bord (gewoon van het veld door het keukenraam smijten, en natuurlijk goed mikken)

Tom en Wendy waren Juste (hum hum) klaar met de servies voor ze ons antwoord gaven op onderstaande vragen:

1. Waarom heb je gekozen om met smaak aan de slag te gaan?

Zoals veel collega’s ben ik reeds als kind beginnen experimenteren in de keuken. Mijn grootouders waren landbouwers en bij mijn ouders thuis kwam er altijd vers eten op tafel, rechtstreeks van het land op het bord. Dit heeft er mede voor gezorgd dat ik steeds de echte pure smaak gewoon ben geweest. Met ouder worden begin je dan ook te beseffen dat dit de dag van vandaag niet altijd zo evident is. Er bestaan momenteel heel veel klaargemaakte producten die weinig of niets met smaak te maken hebben. De keuze voor een brasserie concept komt ook verder uit de overtuiging dat veel mensen niet altijd goed beseffen hoe verse producten/gerechten smaken. In ons type keuken bieden we dan ook heel veel ‘eenvoudige’, basis gerechten aan die vroeger veelal gewone kost waren maar vandaag aanzien worden als ‘niet eenvoudig’.

2. Wat is het meest leuke aan de job?

Ik heb eigenlijk 2 heel verschillende delen in de job. Enerzijds het stuk als chef, hierbij het is natuurlijk het leukste om de klanten een aangename avond te laten beleven en met een goed gevoel te laten naar huis gaan. Dit dan ook liefst in combinatie met een ‘vlotte service’ in de keuken en zaal, het gebeurd soms wel dat iedereen heel tevreden is maar dat wij zelf een ‘kut’ service hebben. Dan is het natuurlijk ook wel de bedoeling dat de klant hier niets van merkt. Anderzijds hebben we het stuk van ondernemer, alle klanten tevreden houden is 1 ding maar ervoor zorgen dat op het einde van de maand alle facturen betaald zijn, en liefst nog iets over hebben, is nog iets anders. Ondernemen doe je met vallen en opstaan, de ene maand gaat dit natuurlijk iets vlotter als de andere.

3. Wat is de grootste ergernis aan de job

Echte grote ergernissen heb ik niet echt. Ik ben een beetje van mening dat zelfstandig worden onze eigen keuze was, de nadelen aan de job wisten we voor we er aan begonnen. Mocht blijken dat we we ons inderdaad ergeren aan bepaalde zaken en het niet meer kunnen opbrengen om alle dagen ons best te doen moeten we maar de overweging nemen om iets anders te doen. Naar mijn mening geldt dit een beetje voor elke job. Of je nu ambtenaar, arbeider, bediende, … wanneer je een job aanvaard ken je de voorwaarden en de jobsomschrijving, als je niet tevreden bent binnen de job of het bedrijf is er werk voldoende in België om iets anders te doen. De grootste ergernis is momenteel dat het echt moeilijk is om gemotiveerd personeel te vinden. We merken dat het echt moeilijk wordt om gemotiveerde studenten te vinden die op regelmatige basis willen werken. Veel studenten zien een weekendjob als iets wat ze erbij nemen wanneer ze eens niets te doen hebben in het weekend terwijl dit eigenlijk iets is wat je zou moeten plannen tussen de andere activiteiten. 

4. Wat is je lievelingsgerecht?

Waarschijnlijk ben ik zoals zoveel chefs gewoon een liefhebber van lekker eten, dit kan van eenvoudige ‘dagelijkse kost’ tot sterrenkeukens in binnen- en buitenland. Hetgeen ik het liefst eet probeer ik dan ook zelf zo te serveren aan onze klanten: als voorgerecht garnaalkroket, hoofdgerecht top vol au vent met zwezerik, mousseline, frietjes en verse kropsla en om af te sluiten een dame blanche.

5. Wat hoop je nog te bereiken?

Als ondernemer er proberen voor te zorgen dat Brasserie Juste een vaste waarde is en een gezond bedrijf is.Als chef was de recente vermelding in de gids van Gault&Millau heel mooi maar onze hoop is natuurlijk om deze de komende jaren minstens te houden of te verbeteren. 


Eerlijk? Ga gewoon langs bij Brasserie Juste.