try this for one of thé best restaurants in a small village in France, Bretagne

Verscholen in het uiterste puntje van het westen van Frankrijk, daar ligt St-Pol-de-Léon. Voor bijna iedereen een onbekende naam. Voor mij een tweede thuis.

Sinds ik 2 was, heb ik iedere zomer van mijn jeugd doorgebracht in dit Bretoense dorp. Een ware bakermat voor een tak van de familie, en voor ons: even warm als thuis.

De oudjes zijn er sinds jaar en dag vaste klant, bijna een deel van het stedelijk meubilair. En na enkele jaren de boot te hebben afgehouden, beslisten we toch om nog eens af te zakken naar dit pittoreske dorp waar je soms zou denken dat de tijd is blijven stilstaan.

Als verrassing voor de oudjes waren we maanden op voorhand beginnen zoeken naar een adresje om lekker te tafelen en te genieten, en wat blijkt, dit ‘gehucht’ is trotse eigenaar van La Pomme D’Api. Een ware sterrenzaak… in een pand waar ik vroeger nog verbleef.

En uiteraard begrijpt iedereen, dat we om nostalgische redenen, gewoon echt daar moesten gaan eten!

Dus verlieten we het appartement, maakten we ons klaar voor een goede wandeling, om 50 meter verder het restaurant in te stappen en de ouders met verstomming te slaan.

En het was S.U.P.E.R.

Waar Bretagne voor gekend staat, is haar mooie zee, en al wat daaruit komt. Markten staan vol viskramen, kreeften op hopen, vissen in bussen en scheermesjes bij de vleet.

Echt een zilt paradijs! En als je in dit artikel bekijkt, zie je dat allemaal prachtig op tafel verschijnen.

Eerlijk zijnde: we waren wel benieuwd. Nooit hadden we een ster in Frankrijk gedaan, dus dachten we: hanteren ze dezelfde normen, is het niveau vergelijkbaar?

Wel… La Pomme D’Api overstijgt verschillende sterren in ons Belgenland. En zo verschijnt hij eerlijk ook in onze top 5 van ooit gedane sterren.

Vernieuwende gerechten, topproducten. Geen aangepaste wijnen, want dat is blijkbaar not the French way, maar dan zelf gaan kiezen uit een heel uitgebreid boek. En dan was het gewoon een topavond.

Nu, zoals ik zei, het Franse zit er bij ons wel dik in. En wat voor ons het ultieme toppunt van de avond was zie je hieronder: een kaaskar met een selectie van smeulende, smeltende, blinkende kazen. Orgasme is een groot woord… maar eh… de feromonen gingen alvast gaan springen.

Dit was één van de beste avonden ooit, op een plaats van nostalgie, met heerlijke gerechten, en herinneringen die zullen blijven.

La Pomme D’Api, à bientôt!