Welkom in Scandinavië en maak kennis met de ‘hygge’-cultuur van chef Sam.

hygge: gezelligheid, knusheid. Vaak gerelateerd aan sfeer, gezelschap en interieur.

Bij Maste krijg je het totaalplaatje! Modern en industrieel met een focus op warmte en gezelligheid. Wij zijn in ieder geval al benieuwd! Met een mooi aantal titels op zijn palmares ben je bij chef Sam aan het juiste adres om pure ingrediënten met een Noorse knipoog te proeven.

De chef legde zijn vikingwapens even neer en nam tijd voor onze vragen:

1. Waarom heb je gekozen om met smaak aan de slag te gaan?

Oorspronkelijk wou ik bakker worden. Ik ben niet echt een ochtendmens dus koos uiteindelijk voor de keuken. Al werk ik nu evenveel op tijdstippen  waarop een bakker ook werkt. Van waar dit komt? Geen idee. Ik heb het niet zozeer van thuis mee gekregen en was ook niet de beste student op school, de kriebel is er vooral gekomen toen ik afstudeerde.

Het moet er dus wel ergens ingezeten hebben.

2. Wat is het meest leuke aan de job?

Voor mij persoonlijk de diversiteit en de flexibiliteit. Door de zaak samen met mijn vrouw te runnen kan ik mijn creatieve kant volledig laten gaan.  Mooiste complement is natuurlijk wanneer de gasten tevreden zijn met wat jij gecreëerd hebt. Het brengt heel wat uitdaging mee die mij scherp houdt. De  flexibiliteit die werken als zelfstandige met zich meebrengt geeft mij de mogelijkheid om stages in het buitenland te doen, tijd door te brengen met mijn  gezin wanneer ik wil en mijn eigen uurrooster op te stellen. 

3. Wat is de grootste ergernis aan de job?

Respect blijft een werkpuntje. Het is een vak, ik durf zelf beestenstiel te zeggen, waarbij weinig of geen foutenmarge is. Elke gast verwacht elke dag  perfectie. Daarbij vergeet men soms dat wij ook maar mensen zijn, die dag in dag uit met veel liefde en passie ons werk doen en daarvoor meer uren  draaien dan een gemiddelde job. Maar we zijn ook maar mensen. Verder is personeel ook nog een moeilijke, goed en passend personeel voor je team  vinden blijft moeilijk in de horeca. De overheid maakt het ons ook niet makkelijk met de torenhoge kosten. 

4. Wat is je lievelingsgerecht?

Een goede steak tartaar, daar kan ik echt van genieten. Met frietjes uiteraard. 

5. Wat hoop je nog te bereiken?

Wij willen heel graag verder blijven groeien. Dus nog 1 of 2 zaken erbij zou mooi zijn. Verder neem ik vaak deel aan culinaire wedstrijden om mezelf te blijven uitdagen. Deze zomer is het doel een podiumplaats te behalen op de Global Chef  Challenge, het wereldkampioenschap, dat doorgaat in Sint-Petersburg Rusland. En daarna wil ik heel graag België vertegenwoordigen op de Bocuse d’Or,  de olympische spelen, en daar een mooi resultaat in de Wereldfinale neerzetten.

hygge, ga naar Maste