try this, wine not
Sommige events zijn gewoon op ons lijf geschreven.
Je hebt heel veel trends als apéritief… Enkele jaren geleden was het al Mojito wat de klok sloeg, momenteel kent Gin & Tonic een enorme populariteit. Er is echter een constante waarop je altijd kan vertrouwen, waarnaar je iedere keer kan teruggrijpen, en ook iedere keer kan ontkurkt worden.
Zo kregen wij van een mede food blog buddy a Spoonful of happiness & Côtes du Rhône een uitnodiging tot wine pairing en food sharing.
En dus zo zakten wij af naar De Zuidkant in Gentbrugge om onze kennis inzake wijn… oorsprong, verschillen en toepassing bij etentjes, te gaan bijschaven. Dit onder het alziende oog van Kristel Balcaen, Wine Lady of the Year 2018.
Kristel heeft er meer dan 20 jaar ervaring opzitten en vertelde ons het verhaal van de Rhône wijnen.
Zo leerden we dat de Rhônestreek de oudste wijnstreek van Frankrijk is en maar liefst een lengte van 200km beslaat. Al direct een verklaring waarom wijnen van dezelfde “streek” toch enorm anders kunnen zijn in smaken. Op 200km zijn er gigantische verschillen in landschappen en klimaat.
Verder kwamen we te weten dat er maar 21 druivensoorten gebruikt worden in de productie van Rhône wijnen.
De productie richt zich hoofdzakelijk op rode wijn (ong. 80%) met daarnaast de rosé (ong 10%) en witte (ong 8%) die zeker even lekker zijn!
De les werd nog interessanter wanneer we kwamen tot de uitleg van de etiketten. Ik ben er namelijk schuldig aan terug te grijpen naar ten eerste: een vaste streek of soort wijn, en ten tweede: het etiket (sla mij dood, maar ik ben zeker niet de enige).
Maar naast de vermelding van leeftijd en streek kan je hier nog zoveel meer uithalen. Wat ons nablijft is de piramide-bouw:
- Appellation Côtes du Rhône: de jongste en meest eenvoudige wijnen van de streek
- AOC Côtes du Rhône: wanneer je dit ziet staan kan je ervan uitgaan dat de oorsprong van de wijn buiten kief staat. De Appellation d’Origine Controlée heeft vat op een Franse kwaliteitscontrole.
- AOC Côtes du Rhône Villages: wanneer dit op het etiket staat, dan weet je dat je heel specifiek zit. Er is namelijk vermelding van de regio van welke de wijn afkomstig is en waar er nog een EXTRA controle is gebeurd op de kwaliteit.
- AOC Côtes du Rhône Villages + plaats: hier kan je zover gaan dat je wel degelijk de plaats/dorp terug kan vinden van welke de wijn komt
- Cru des Côtes du Rhône: de beste en meestal duurste wijnen van de streek
Dit helpt iedere leek echt wel een stap vooruit bij de keuze van wijnen!
+ wanneer je dan zelf gevraagd wordt bij vrienden kan je al snel afleiden hoe graag ze jou hebben door te kijken wat de vermelding op het etiket is.
(kwil nie grof zijn, ma alléja, kendet…)
Hieronder nog even een opsomming van al het lekkers dat we mochten degusteren:
Verder heb ik meer dan een eervolle vermelding voor A Spoonfull of Happiness. Naast de lekkere wijnen zorgde zij voor gerechten op maat met oog voor de kruiden die men proeft in de wijnen, en ook zo terug te vinden zijn in al het lekkers op tafel. Ik kan jullie enkel maar de foto’s meegeven, de smaken hou ik lekker voor mezelf:
En zoals Marco Borsato het bezong was Rood inderdaad de kleur van mijn lippen (de ochtend erna ook nog, je kent dat wel, dat randje op de lippen).
Hopelijk hebben jullie bij deze de smaak te pakken.
Good tastings in de streek van Côtes du Rhônes!