try this for heaven on earth

Ik denk dat ik met bovenstaande titel eigenlijk geen verdere introductie moet maken. Maar laat ik mezelf er toch even mee amuseren!

We keren terug naar Antwerpen in het jaar 1899. Midden in ’t Groen Kwartier wordt het militair hospitaal opgebouwd. Buiten het bloed van een goede steak, gaan we hier niet verder op ingaan en wenden we ons heel zedig naar zuster augustijnen die sinds 1912 verblijven in het klooster dat verbonden is met de militaire site. Naast de privé kapel van het augustijnenklooster ligt er tussen de paviljoenen een publieke kapel voor de gewonde soldaten. Na lange leegstand werd er in 2004 gestart met een volledige herbestemming van de site. Architecten legden de koppen samen en kwamen met een hip en stijlvol woonpark… met centraal, als goddelijk licht, de kappel.

De chefs Sergio Herman en Nick Bril zullen, denken we, benaderd zijn door de Engelen (hopelijk op een onbevlekte manier) en het idee van een sterrenzaak in de kapel werd hun zo ingefluisterd.

Oh gij zondaars, ga naar The Jane

Opmerking: we nemen hier wat dichterlijke vrijheid met het initiële idee van de zaak. In onze fantasie konden we ook spreken van een mogelijk katholiek verleden van de twee chefs op de kostschool OF de droom van de twee chefs om zich terug te trekken in een klooster…zo mannen onder elkaar… Maar dan zou onze fantasie ontsporen, dus houden we het bij die *kuch onbe-eh-vlekte ontvangenis van een idee dat ’s nachts door engelen werd ingefluisterd.

Het resultaat is een plaatje dat gewoon AF is. De kapel voelt enorm intiem aan, mede dankzij de prachtige lamp die de ruimte boven je vult. Het licht valt binnen door glas in lood ramen die keileuk zijn en een hint zijn naar keuken, eten en alles wat de chefs inspireert. En kijk: in 2015 werd The Jane uitgeroepen tot mooiste restaurant ter wereld… VERDIEND!

Ik hoop dat ik jullie aandacht nog steeds heb. Zoniet, dan zal je mond openvallen van het volgende. Acht maanden na opening kreeg The Jane zijn eerste Michelinster: topprestatie. Wacht, ik ga verder… het jaar nadien volgde de twee Michelinster…

Verdere overtuiging is niet nodig vermoed ik?

Maar voor die enkele sceptici, kwijl alvast bij onderstaande foto’s:

En uiteraard om af te sluiten:

Ga voor heiligschennis en vergrijp je in zonde aan The Jane