De verleiding is groot allerlei woordgrapjes te maken…maar die weg GA ik niet inslaan. Helaas KOMEN die grapjes vanzelf. (kuch…humhum…)

Hun naam past in het concept. Va et Vient serveert een seizoensgebonden menu, geen à la carte wat resulteert in culinaire verwennerij die met het keren van de zon, het vallen van de blaren, koude van de wind en bloeien van de natuur wijzigt.

Chef Matthias Speybroeck, gezaaid, gekweekt en geoogst bij Piet Huysentruyt, Sergie Herman en Kobe Desramault, leidt zijn team door warm en koud, regen en zonneschijn.

Hij nam even de tijd om op onze vragen een geworteld antwoord te geven:

1. Waarom heb je gekozen om met smaak aan de slag te gaan?

Op een bepaald moment moest ik een studiekeuze maken. De mogelijkheden waren redelijk beperkt. Mijn motivatie om voor een hotelopleiding te kiezen was het feit dat ik graag at en dronk en me eigenlijk ook wel graag liet bedienen. 

De kriebels om echt te leren koken en zelf de touwtjes in handen te nemen kreeg ik tijdens mijn opleiding in Ter Groene Poorte en tijdens de stages. 

2. Wat is het meest leuke aan de job?

Het is een super gevarieerde job. Als chef, zaakvoerder, ondernemer, personeelsverantwoordelijk,… komt er veel bij kijken. Of het nu een lamp vervangen is, een nieuw menu samen stellen, de administratie in orde brengen,… aan variatie geen gebrek. En dat maakt het nu net zo boeiend.  Ik zeg vaak al lachend tegen mijn personeel #chefslife. 

Zelf had ik daar vroeger nooit echt bij stil gestaan hoeveel extra werk er bij komt kijken achter de schermen. 

3. Wat is de grootste ergernis aan de job?

Als er een tafel niet komt opdagen en we met een no show te maken hebben Klanten die zonder respect met mijn personeel omgaan. Daar krijg ik het van. 

Gelukkig gebeurt dit maar zelden en hebben we een aangenaam cliënteel 😉.

4. Wat is je lievelingsgerecht?

Hmmmm, tijdens de winter kan ik echt wel verlangen naar een lekkere choucroute of hutsepot. In de zomer mag het een grote kom mosselen zijn met frietjes of een simpele maar goed klaar gemaakte steak tartaar.

5. Wat hoop je nog te bereiken?

Ik wil Va et Vient nog verder uitbouwen. Na ondertussen bijna 6 jaar merk ik al een grote evolutie. Niet alleen op het bord maar organisatorisch ook. Mijn team geeft me de vrijheid om verder te gaan,  nieuwe projecten uit te werken zowel met Va et vient als met vzw Café Paté. 

Stilzitten zit er in ieder geval niet in. 

Va et Vient!