Wie lente zegt, denkt asperges!

Ok, misschien niet onmiddellijk zoals ons, maar het is wel HET seizoen van het witte goud. Een fantastisch Belgisch product dat je op verschillende manieren kunt bereiden. Naast onze gegrilde versie, geven we graag ons recept mee van gekookte asperges.


Bereiding

Hollandaisesaus

  1. Doe de boter in een pan en laat deze op een zacht vuurtje smelten. Je zal zien dat er na verloop van tijd een witte laag boven komt drijven. Haal dit voorzichtig weg met een lepel. Zo hou je geklaarde boter over. Hou dit op een heel zacht vuur warm.
  2. Doe het eigeel in een steelpan. Voeg hier de witte wijn en water aan toe.
  3. Zet de pan op een zacht vuur en klop het geheel schuimig op. Ofwel doe je dit in een achtvorm ofwel klop je gewoon rond, maar draai je de pan telkens een kwartslag naar links en rechts.
  4. Blijf het geheel goed opkloppen tot je ziet dat je klopper sporen nalaat. Haal af en toe de pan van het vuur bij het opkloppen zodat het eigeel niet gaat bakken in de pan.
  5. Giet de geklaarde boter in een straaltje bij de saus terwijl je blijft doorkloppen.
  6. Voeg het sap van een halve citroen toe en kruid af met wat cayennepeper en zout.

Afwerking

  1. Doe de geschilde asperges in de braadpan en vul deze met water tot de asperges net onder komen te staan. Vervolgens zet je de pan op het hoogste vuur tot het water gaat koken. Vanaf dan zet je het vuur terug uit, maar laat je de asperges nog even in het water. Zo krijg je een beetgare gekookte asperge.
  2. Schik de asperges op een bord en giet er wat saus over. Werk af met de rivierkreeftjes en wat versnipperde bieslook.

Tip

  • Het schillen van een asperge is een kunst, maar wel noodzakelijk. Belangrijk is dat je een goede scherpe dunschiller hebt. Zelf schil ik ze door de kop van de asperge vast te houden en met de dunschiller op en neer te gaan tot ongeveer 0,5 – 1 cm van de onderkant terwijl ik de asperge ronddraai. Als ik de asperge volledig geschild heb, breek ik het onderste, niet geschilde stukje af. Mocht er dan nog harde schil overblijven omdat je een stukje vergeten bent, weet je direct waar je bij moet schillen.
  • Als het gerecht meer vulling wil geven, kun je een aardappelpuree erbij serveren die afgekruid wordt met wat zeezout en verse bieslook.