Hoewel mozzarella de best gekende Italiaanse kaas is (je weet wel, die van op de pizza), kent burrata een grote opmars in België. De buitenkant is gemaakt van mozzarella en de vulling is een mix van mozzarella en room. Hierdoor is deze heel zacht van smaak en romig van textuur.

Het is een leuk ingrediënt om mee te werken zowel in een zomerse salade als in een meer fancy gerecht zoals dit recept met slamousse en gemarineerde courgette. De inspiratie van de slamousse heb ik trouwens via Viki Geunes van ’t Zilte (**).

Tijd om eens uit te pakken tijdens een etentje met deze Italiaanse bol. Buon appetito!

Belangrijk vooraf: om olijfpoeder te maken, moeten je olijven 8 uur drogen in de oven.

 


Bereiding

Gemarineerde courgette

 1. Maak van de courgette dunne slierten door met de dunschiller over de volledige lengte te gaan. Stop als je de zaadlijst van de courgette hebt bereikt.
 2. Doe de courgette in een kom. Versnipper de teentjes look en voeg het sap van de citroen, de dragonazijn en olijfolie toe. Roer goed door.
 3. Kruid af met een weinig peper en zout.
 4. Laat de courgette minstens 2 uur marineren in de koelkast.

 

Slamousse

 1. Doe de blaadjes gelatine in koud water en laat ze ongeveer 10 minuten weken.
 2. Maak de blaadjes van de kropsla los en verwijder van elk blad de harde kern. Was de blaadjes even in koud water.
 3. Laat in een pot wat water koken. Vanaf dat dit kookt, voeg je de sla toe aan het water. Laat dit 2 minuten doorkoken. Vervolgens doe je de sla onmiddellijk in koud water. Zo behoudt de sla zijn groene kleur. (deze techniek heet blancheren)
 4. Doe in de beker van de staafmixer het vlees van de avocado samen met de geblancheerde sla. Mix dit zo fijn mogelijk.
 5. Warm een steelpan op, op een middelhoog vuur. Doe hierin de geweekte gelatine en het avocado/sla mengsel. Roer goed door zodat de gelatine volledig opgenomen is door het mengsel. Vervolgens doe je het geheel in een aparte kom.
 6. Klop de room op tot deze dik lopend wordt, dus niet volledig vast. Roer dit onder het mengsel van sla. Kruid het geheel af met peper en zout.
 7. Doe plastiekfolie over 1 kant van de dresseerringen. Zet deze kant vervolgens op een bord of plaat. Vul de ringen voor ongeveer één derde met het mengsel. Klop je bord of plaat even op je werkblad zodat de bovenkant egaal wordt. Laat dit opstijven in de koelkast.

Olijfpoeder

 1. Verwarm de oven voor op 90°C.
 2. Laat de olijven uitlekken en snij ze vervolgens fijn.
 3. Leg de stukjes olijf op bakpapier op een bakplaat. Laat ze minstens 8 uur drogen in de oven (indien nodig kun je telkens verlengen met 30 minuten tot de olijven kurkdroog zijn).
 4. Doe de gedroogde olijven in een vijzel en plet ze tot je een fijn poeder overhoudt.

 

Afwerking

 1. Plaats de mousse in het midden van het bord. Besprenkel met een koffielepel limoensap.
 2. Rol wat slierten gemarineerde courgette op en plaats ze rond de mousse.
 3. Doe de erwten 3 minuten in kokend water en schrik ze vervolgens in koud water. Schik wat erwten rond de mousse.
 4. Werk af met olijfpoeder en gehakte noten.
 5. Leg de burrata op de mousse.

Tip

 • Om de mousse gemakkelijk uit de dresseerring te krijgen, kun je dit ofwel doen met een scherp mesje langs de binnenrand ofwel met een bunsenbrander de buitenkant kort opwarmen en dan zo eruit duwen.
 • Om de nootjes meer smaak te geven, kun je deze 12 minuten roosteren in de oven op 180°C. Ze krijgen een knapperige en geroosterde structuur/smaak.