Hoewel wij vaak vis en vegetarische gerechten presenteren tijdens onze etentjes, is het toch fijn om af en toe een lekker stukje vlees voor te schotelen. Toen we via instagram een post zagen om zelf gedroogde eend te bereiden, waren we onmiddellijk geprikkeld om hieraan te beginnen.

We kochten een (dode) eend, dat hopen we toch, zout en kruiden en dan maar wachten…en wachten…en nog aan het wachten…eens proeven om dan vast te stellen dat we nog even moesten wachten. Maar wat was dat het wachten waard. Nu al een tip, droog voldoende eend, want het is sneller op dan dat het klaar is.


Bereiding

 1. Doe in een kom een laag zout en meng de helft van de verse kruiden hierdoor.
 2. Leg hierop de eendenborstfilet.
 3. Meng in een aparte kom de andere helft van het zout met de kruiden. Vervolgens bedek je de eendenborstfilet hier mee.
 4. Zet deze kom 24 uur in de koelkast.
 5. Na 24 uur haal je de eend uit het zout en borstel je deze af (met een keukenborstel of wrijf het af met wat keukenpapier).
 6. Wikkel de filet in bakpapier. Weeg hiervan het gewicht.
 7. Van het gewicht moet je 67% overhouden, dus vermenigvuldig het gewicht met 0,67. Dit getal schrijf je op het bakpapier.
 8. Hang de ingepakte eend met touw op in de frigo (tussen 2 legplanken).
 9. Nu begint het wachten. Na ongeveer 3 weken kun je de eend eens wegen. Als de eend het opgeschreven gewicht bereikt, is deze klaar voor consumptie.

Tip

 • Het vet kun je gemakkelijk verwijderen als de eend droog is. Dit vet kun je later gebruiken als vetstof om vlees of groentjes in te bakken.
 • Gebruik geen ander stuk vlees dan borstfilet, want met te dun vlees droogt het vlees volledig uit wat het heel zilt van smaak maakt.