Asperges of Het Witte Goud zijn in vele huishoudens aanwezig van eind april tot 24 juni, het feest van Sint-Jan. Velen kennen de asperges op Vlaamse wijze, met een gekookt ei en geklaarde botersaus. Ondertussen zijn heel wat keukenprinsen en – prinsessen aan de slag gegaan om nieuwe variëteiten op tafel te toveren.

Vorig jaar aten wij zo voor het eerst de gegrilde versie bij Benoit & Bernard Dewitte. Een week later konden we het niet laten om zelf te experimenteren. Het resultaat werd gegrilde asperges met een geitenkaascrème.

Ondertussen heeft deze versie zijn vaste plaats ingenomen tijdens ons aspergeseizoen. Wij delen ons recept graag met jou.

 


Bereiding

Geitenkaascrème

  1. Doe de geitenkaas in de beker van de staafmixer. Maak deze wat los met een vork.
  2. Voeg hier de honing, peterselie, bieslook en olie aan toe. Mix alles goed door elkaar met de staafmixer.
  3. Na het mixen zeef je de crème zodat je een zachte structuur zonder stukjes overhoudt.
  4. Eventueel voeg je er nog wat peper/zout aan toe.

Afwerking

  1. Verhit de grillpan. Vervolgens leg je de geschilde asperges hier op. Laat ze ongeveer 5 minuten aan elke kant bakken. Zorg er alleen voor dat ze niet te zwart worden.
  2. Dresseer de asperges op een bord en werk af met de geitenkaascrème.
  3. Indien gewenst kun je er nog wat verse bieslook of peterselie over strooien.

Tip

  • Het schillen van een asperge is een kunst, maar wel noodzakelijk. Belangrijk is dat je een goede scherpe dunschiller hebt. Zelf schil ik ze door de kop van de asperge vast te houden en met de dunschiller op en neer te gaan tot ongeveer 0,5 – 1 cm van de onderkant terwijl ik de asperge ronddraai. Als ik de asperge volledig geschild heb, breek ik het onderste, niet geschilde stukje af. Mocht er dan nog harde schil overblijven omdat je een stukje vergeten bent, weet je direct waar je bij moet schillen.
  • Als je de asperges op 1 kant legt in de grillpan, gaan de asperges krom trekken. Probeer de asperges dus af en toe te draaien zodat ze volledig gegrild worden.