Gazpacho mag dan wel de zomerse variant van een winterse soep zijn, tijdens het tomatenseizoen net na de zomer, kunnen we het niet laten om ervan te profiteren deze frisse starter te maken.

Niet zo heel veel werk om te maken en vooral  niet duur. Het woord gazpacho komt trouwens van het woord caspa, wat restant betekent.

Dus ondanks ons recept, doe eens zot en voeg wat restjes van groenten eraan toe. Het kan alleen maar extra smaak en diepgang geven.

Als je dus nog eens commentaar krijgt dat je soep (te) koud is, gewoon zeggen dat het gazpacho is.


Bereiding

  1. Als je verse kerstomaten gebruikt, droog je deze best eerst. Dit doe je door ze te halveren en op een bakplaat te leggen. Droog ze 6u op 80°C met een lepel tussen de deur zodat het vocht kan ontsnappen.
  2. Doe de gedroogde kerstomaten (zelf gedroogd of uit verpakking), de trostomaten, de versneden komkommer, de gepelde teentjes look, de versnipperde rode ui, basilicum, versnipperde chilipeper en brood in de blender.
  3. Mix dit op hoge stand en voeg tijdens het mixen de kippenbouillon toe.
  4. Vervolgens doe je enkele lepels olijfolie erbij, samen met het selderijzout. Mix nog eens goed.
  5. Voeg enkele druppels tabasco toe naar eigen smaak. Kruid nog een beetje bij met peper en zout.
  6. Zeef de soep goed meng de room erdoor.
  7. Zet dit in de koelkast voor minstens 1 uur.
  8. Serveer zo koud mogelijk.

 


Tip

  • Je kunt de gazpacho zonder room serveren en je gasten de keuze laten om room eraan toe te voegen. Enkele druppels limoensap maken het ook extra lekker fris.
  • Om het gerecht nog meer voorgerecht te maken, kun je wat wat mozzarella toevoegen of burrata. Serveer het met een stukje brood.