Tijdens onze etentjes proberen we de voorgerechten eenvoudig in voorbereiding te maken. Dit zorgt ervoor dat we langer aan tafel kunnen zitten met onze gasten en enkel het gerecht moeten dresseren.

Een tartaar is hier een perfect gerecht voor. Het is zelfs beter dit even op voorhand te maken zodat de smaken goed kunnen mengen met elkaar.

Een ander belangrijk voordeel, meer tijd om te genieten van het glas (in ons geval, de glaasjes) wijn die we hierbij serveren.

Wijntip: KRASNO Rebula van het wijndomein Vinska Klet uit Slovenië – te vinden bij Lambrecht wijnen


Bereiding

Tartaar van kabeljauw

  1. Snij de kabeljauw in fijne stukjes en doe in een kom.
  2. Versnipper de peterselie en de bieslook en doe dit mee in de kom.
  3. Voeg vervolgens de olijfolie, het limoensap en de graanmosterd toe en meng alles goed door elkaar.
  4. Kruid bij met een weinig peper en zout en meng nog eens goed. Zet dit afgedekt in de koelkast.

Forel crème

  1. Met de staafmixer mix je de forel zo fijn mogelijk.
  2. Klop de room met de garde op tot deze lobbig is. Dus niet volledig stevig opgeklopt, maar net nog lopend.
  3. Meng de gemixte forel onder de room en kruid bij met peper. Zet dit ook in de koelkast.

Afwerking

  1. Doe de zeste van een halve limoen, het sap van de volledige limoen, de honing en olijfolie in een kommetje. Meng dit goed tot je de limoendressing hebt.
  2. Kook het water met de rietsuiker tot de rietsuiker volledig is opgelost. Schil ondertussen de rode biet en snij deze in plakjes met de mandoline (of met een scherp mes). Kook vervolgens de rode biet ongeveer 8 minuten tot de plakjes zacht zijn. Laat deze volledig afkoelen in het kookvocht.
  3. Zet een dresseerring op je bord en doe hier een lepel forel crème in. Vervolgens vul je de ring met de tartaar van kabeljauw. Hierop schik je enkele schijfjes gekookte rode biet. Werk af rond de dresseerring met nog wat forel crème en de limoendressing. Als laatste kun je op de rode biet enkele bloemenblaadjes schikken van bv. Oost-Indische kers, look of komkommerkruid.

Tip

  • De limoendressing kun je in een afgesloten potje één tot twee weken bewaren in de koelkast. Heel fris als dressing bij een salade.
  • Naast bloemetjes kun je het gerecht ook afwerken met een cresse met pepersmaak of met wat verse kruiden zoals dille of koriander.