Onze dokter van wacht hebben we reeds aangehaald met dit voorschrift. Echter willen wij de man (of mannen) achter de geneesheer graag leren kennen.
Maarten en Jeroen, alchemisten en goden voor onze smaakpapillen brachten een dikke 15 jaar geleden RoomeR op de markt. Ze wouden de limonade van hun mèmè delen met de wereld en gaven er ondertussen hun eigen twist aan. Roomer wordt gestookt te Gent, gebotteld in een sociale werkplaats en verdeeld met oog voor milieu en ecologie.
Wij gingen op consultatie omdat we met enkele dringende medische vragen zaten:
1. Waarom heb je gekozen om met smaak aan de slag te gaan?
Als tiener volgde ik de richting biochemie. Daar leerde ik alles over het brouwproces.
Bij mémé Maria mochten ik en mijn broer de theorie omzetten in praktijk. Er werden allerlei drankjes gebrouwen.
De ingrediënten werden altijd in de natuur gezocht. Zo tapte ik berkensap af en werd er ook geëxperimenteerd met minder evidente natuurlijke smaken. Uiteindelijk bleek de vlierbloesemaperitief het lekkerst. Hier is echt sprake van een uit de hand gelopen hobby.
2. Wat is het meest leuke aan de job?
Ondernemen is een ware uitdaging. Je zal niet snel vervallen in sleur en verveling. Binnen de RoomeRfabriek wil ik mijn eigen accenten leggen door ecologisch verantwoord een lekker en eerlijk produkt te produceren.
Ik ben ooit afgestudeerd als sociaal asistent en dat laat zich voelen in de RoomeRfabriek. Ik vind het heel belangrijk om als kleine fabrikant toch een meerwaarde te creëren op velerlei vlak.
Zo gebeurt de botteling altijd met mensen van een beschutte werkplaats en geef ik jongeren met autisme de kans om tijdens het schooljaar via een fabrieksstage al wat ervaring mee te geven voor hun latere loopbaan.
Het is heel fijn om te ervaren dat veel verschillende mensen zich goed voelen binnen de fabriek en durven groeien.
3. Wat is de grootste ergernis aan de job
Door allerlei administratieve regels, dure alcoholaccijnzen, hoge loonkosten,… is het niet eenvoudig om als kleine speler een eerlijk en betaalbaar product op de markt te brengen.
Op bepaalde vlakken wil ik ook geen enkele toegeving doen. RoomeR is ambachtelijk, natuurlijk en (h)eerlijk. Voor minder ga ik niet.
Maar het lijkt wel of de spelregels vooral geschreven worden voor grote bedrijven die enkel voor nog meer eenheidsworst zorgen. Pure smaken worden vervangen door artificiële. Laat ons de ambacht en creativiteit koesteren. Het geeft ons een identiteit!
4. Wat is je lievelingsgerecht?
Als ik één gerecht moet kiezen, dan zijn het de hesperollekes van mijn moeder. Witloof uit de volle grond, hesp, romige kaassaus en een lekker korstje. Met puree uiteraard.
5. Wat hoop je nog te bereiken?
Voor mij zou het heel veel betekenen als RoomeR een vaste waarde wordt op de drankkaart. Ik droom ook van export (staat nog in de kinderschoenen).
En evenzeer dat ik binnen mijn job liefde en geluk mag blijven ervaren.
Ons wetenschappelijk onderzoek kan je alvast hier lezen.
Last van een droge keel? Go RoomeR